آرتیستون به چه معناست؟

آرتیستون؛ اسم خاص پارسی برای دختران، برابر «ستون ارته» در پارسی باستان، به معنی راستی و درستی. چنان که از نوشته های هرودوت برمی آید، ارتیستون یکی از دختران کورش بزرگ، و در نتیجه خواهر (یا خواهر ناتنی) آتوسا بود، با داریوش بزرگ ازدواج کرد و دو پسر برای او آورد: اَرمس، فرمانده نیروهای عرب و اتیوپیایی، و گوبریاس، فرمانده نیروهای کاپادوکیایی و سوری. در الواح تخت جمشید، آرتیستون دو بار «شاه دخت» خوانده شده و مالک چندین کاخ در نقاط مختلفی در سراسر پارس بوده و ضیافت های باشکوه متعددی برگزار می کرده است. کمرون لوحی منتشر کرده است که فرمانی از داریوش بزرگ به تاریخ آوریل ۵۰۶ پ. م در خود دارد مبنی بر این که صد کشتی به آرتیستونه دختر کوروش بزرگ اعطا شود، که بی گمان همان آرتیستونه همسر خودش است. به نظر می رسد آرتیستون سوگلی (همسر محبوب) داریوش بوده، چنان که هرودوت گزارش داد که داریوش فرمان ساخت تندیسی زرینی از او را داده بود. در گِل نبشته های ایلامی زبان تخت جمشید، بارها از آرتیتسون گزارش شده و به املاک فراوان، کارگران و جیره هایی که گویا برای برپایی ضیافت های بزرگ داشته اشاره شده است. او همراه با آتوسا، بامه و اپاکیش جزو چهار زن خانوادۀ شاهی است که اسمش در لوح های گِلی هخامنشی ثبت شده است. (منبع:ویکیپدیا فارسی)


رتیستون یا آرتیستونه سومین دختر کوروش بزرگ و شهبانو کاساندان بود. او خواهر کمبوجیه، بردیا، آتوسا و روشنک بود که در بین سال‌های ۵۳۵ تا ۵۳۸ پیش از میلاد به دنیا آمد.

نام‌شناسی
آرتیستون یا آرتیستونه اسم شخص زنانهٔ پارسی، تنها به شکل یونانی Artystōnē ارتیستونه و شکل ایلامی Ir-da-iš-du-na و Ir-taš-du-na می‌باشد که گواهی شده‌است. این گونه‌های غیرایرانی، منعکس کنندهٔ نام پارسی باستان Rtastūnā «ستون ارته (=راستی خدای‌وار شده یا راستی و درستی)» هستند.

زندگی
از نوشته‌های هرودوت برمی‌آید که آرتیستونه یکی از دختران کورش بزرگ و در نتیجه خواهر آتوسا بود، که با داریوش بزرگ ازدواج کرد. آرتیستونه مادر ارته‌زوستر و آرشام و گئوبروه (گبریاس) بود. الواح تخت جمشید نشان می‌دهند که او مالک چندین کاخ در نقاط مختلفی در سراسر پارس بوده‌است؛ و برخی سهمیه‌های گواهی شده در همان الواح، گویای آنند که آرتیستون، که دو بار du-uk-ši-iš «شاه‌دخت» خوانده شده، ضیافت‌های باشکوهی را، نه به ندرت، گاه همراه با پسرش آرشام، ترتیب می‌داده‌است.[۱] کمرون لوحی منتشر ساخته‌است که فرمانی از داریوش بزرگ به تاریخ آوریل ۵۰۶ پ. م در خود دارد مبنی بر این که صد کشتی به آرتیستونه دختر کوروش بزرگ اعطا شود که بی گمان هم نام آرتیستونه همسر خودش است.[۲] آرتیستونه همسر داریوش بزرگ دو پسر برای او آورد: آرشام فرمانده نیروهای عرب و اتیوپیایی و گوبریاس فرمانده نیروهای کاپادوکیایی و سوری.[۳]

به نظر می‌رسد که آرتیستون درکنارشهبانوآتوسا، سوگلی (همسر محبوب) داریوش بوده، چنانچه هرودوت گزارش داد که داریوش فرمان ساخت تندیسی زرین از او را داده بود. در گل‌نبشه‌های ایلامی‌زبان تخت‌جمشید، بارها از آرتیتسون گزارش شده و به املاک فراوان، کارگران و جیره‌هایی که گویا برای برپایی ضیافت‌های بزرگ داشته بود، اشاره گردیده‌است.[۴]

او همراه با آتوسا، بامه و آپاکیش جزو چهار زن خانواده شاهی است که اسمش در لوح‌های گلی هخامنشی ثبت شده‌است.

پانویس
زندگینامه آرتیستون
آرتیستونه اخرین دختر کوروش کبیر و سوگولی کاساندان بود. آرتیستون خواهر کمبوجیه، و دیگر فرزندان کوروش بود که در میان سال‌های ۵۳۵ تا ۵۳۸ پیش از میلاد متولد شد.

از مقالات هرودوت تاریخ نگار مطرح جهان بنظر می رسد که آرتیستون یکی دیگر از فرزندان کوروش ، و در نتیجه خواهر آتوسا بود، که با داریوش بزرگ ازدواج کرد. آرتیستون مادر ارته‌زوستر و آرشام و گبریاس بود. نشانه های باسستانی تخت جمشید نمایان می کند که آرتیستون صاحب کاخ های بسیاری در مناطق گوناگون در امپراطوری هخامنشیان بوده‌ است.

و بعضی سهمیه‌های اثبات شده در همان نشه ها، گویای آنند که آرتیستون، که دو بار du-uk-ši-iš «شاه‌دخت» خوانده شده، مهمانی های باشکوهی را، نه کم، گاه همراه با فرزندش ارشام، به پا میکردند. نشانه ای که منتشر شد که دستور از داریوش بزرگ برای دختر کوروش به تاریخ آوریل ۵۰۶ پ. م که متن ان این بوده : صد کشتی به آرتیستون دختر کوروش بزرگ داده می شود که بی شک خود آرتیستون همسر داریوش است. آرتیستون همسر داریوش بزرگ دو فرزند برای داریوش به دنیا اورد: ارشام سردار نیروهای عرب و اتیوپیایی و گوبریاس سردار نیروهای کاپادوکیایی و سوری.

با توجه به این که آرتیستون، همسر گرامی داریوش بوده و داریوش او را بجز اینکه جزو زنان هخامنشیان می دانست وی را سوگولی خود خطاب میکرد. همان طور هرودوت در مقالاتش به این موضوع که بیوگرافی آرتیستون باشد اشاره کرده که داریوش دستور ساخت مجسه ایی از طلا برای آرتیستون را صادر کرده بود. در گل‌ نبشه‌های ایلامی‌ زبان تخت‌جمشید ، دفعات زیادی از او نقل شده و به ملک های زیاد، کارگران و جیره‌هایی که گویا برای برپایی مهمانی های مجلل بر پا میکرده، نقل شده است.وی همچنین با آتوسا، بامه و آپاکیش ساختار چهار زن زنان هخامنشیان را تشکیل میدادند که اسمش در لوح‌های گلی هخامنشی قابل مشاهده هست.
رتیستون، آرتیستونه؛ اسم خاص پارسی برای دختران، برابر «ستون ارته» در پارسی باستان، به معنی راستی و درستی. چنان که از نوشته های هرودوت برمی آید، ارتیستون یکی از دختران کورش بزرگ، و در نتیجه خواهر (یا خواهر ناتنی) آتوسا بود، با داریوش بزرگ ازدواج کرد و دو پسر برای او آورد: اَرمس، فرمانده نیروهای عرب و اتیوپیایی، و گوبریاس، فرمانده نیروهای کاپادوکیایی و سوری. در الواح تخت جمشید، آرتیستون دو بار «شاه دخت» خوانده شده و مالک چندین کاخ در نقاط مختلفی در سراسر پارس بوده و ضیافت های باشکوه متعددی برگزار می کرده است. کمرون لوحی منتشر کرده است که فرمانی از داریوش بزرگ به تاریخ آوریل ۵۰۶ پ. م در خود دارد مبنی بر این که صد کشتی به آرتیستونه دختر کوروش بزرگ اعطا شود، که بی گمان همان آرتیستونه همسر خودش است. به نظر می رسد آرتیستون سوگلی (همسر محبوب) داریوش بوده، چنان که هرودوت گزارش داد که داریوش فرمان ساخت تندیسی زرینی از او را داده بود. در گِل نبشته های ایلامی زبان تخت جمشید، بارها از آرتیتسون گزارش شده و به املاک فراوان، کارگران و جیره هایی که گویا برای برپایی ضیافت های بزرگ داشته اشاره شده است. او همراه با آتوسا، بامه و اپاکیش جزو چهار زن خانوادۀ شاهی است که اسمش در لوح های گِلی هخامنشی ثبت شده است. (منبع:ویکیپدیا فارسی)
پنج شنبه 14 دی 1402 - 17:56:24
(0 نفر)

نظر بدهید

دیدگاه های ارسال شده

جهت دریافت نمایندگی انحصاری آرتیستون صنعت در داخل ایران با شماره های 55359680-021 الی81 یا شماره همراه 09129593007 یا 09129593008
همچنین جهت دریافت نمایندگی صادرات با شماره 09120325966 تماس بگیرید
کاتالوگ دیجیتال محصولات در قسمت راهنمای خرید در دسترس میباشد
whatsapp